ez van!

2011 Gödöllői projekt

Gödöllőn alkotócsoport

2011.02.03. 14:06 az operátor

Gödöllő Index videókba

Címkék: video gödöllőSzólj hozzá!

2010.11.18. 18:02 ehhh

Ged úr sztorija

Címkék: gödöllő rákos ged szad ripka

sziasztok, már egy iedje mindenki csendes, gondolom az elmélyülés és a belső harmóniák keresése az oka. Én a templomra-vetítésen gondolkodtam, hogy nyilván jobb lenne, ha lenne valami koncepciója, nem csak kockák jönnének-mennének, a Romy schneider bevágások meg túl kézenfekvőek lennének, ezért elkezdtem utánaolvasni Gödöllőnek. Témábavágó lenne a Hamvay Ferenc - Bossányi Krisztina - Grassalkovich vonal feszegetése, de nem találtam túl sok érdekességet a már ismerteken túl, ha esetleg valakinek van bővebb infója, és megosztaná, az jó lenne. Ugyanakkor találtam korábbi, érdekes történetet Ged úrról. innen:

http://csicsada.freeblog.hu/search/ripka/

A Rákos forrásához Gödöllő földnépe igen érdekes mondát fűzött.

Ott, hol most a Kecskés-Berek van, hajdan vár állott büszke toronynyal. Ged lovag bírta azt az egész környékkel együtt, kivéve Szadát. A népmonda Ged lovagot, kit jobbágyai atyjukként szerettek, fölruházta minden jó tulajdonsággal. Szadavár ura ellenben Isten ostora volt, ki tivornyázott, zsarolta a népet s valóságos réme volt a környékbeli fiatal lányoknak. A hogy útálta a nép ezt, úgy szerette amazt. Szadavár ura ezért halálos ellensége lett Ged lovagnak. Rárontott vitézeire, várát felgyújtotta s elrabolta nyáját. De Ged türelme nagy volt. „Majd megveri az Isten ő helyette”, szokta volt mondani. Ezalatt Szad úr népe egyre fogyott, mert az üldözések elől sokan menekültek Ged oltalmába. De nemcsak népeik gyűlölete és szeretete tette halálos ellenségekké a két várurat, hanem a szerelem is. Élt e környéken, egyszerű kőházban egy szegény nemes ember, kinek gyönyörű lánya volt s ez Ged úrnak adta kezét. Ki volt tűzve már a menyegző napja, s az utat, melyen Ged úr haza akarta vinni szép menyasszonyát, virágokkal hinté be a nép. A szerelmében is halálosan sértett Szad úr azonban eltökélte, hogy a lányt elrabolja. Lóra ültette hát csatlósait s rátört a házra, mely előtt a leány várt dobogó szívvel szerelmesére. A távolból, két ellentétes irányból, porfelleg szállt a légbe. A lány szivén szorongó érzés vett erőt. Tudta, hogy az egyik boldogságának előhirnöke, a másik, az a sötétebb, gyalázatát jelenti. S a gonosznak paripái gyorsabbak voltak; Szad úr hamarább megérkezett. A leány ekkor térdre borulva kérte Istent, hogy mentse meg a gyalázattól; az Ég meghallgatta. A szép leány egy percz alatt rákká változott s hatalmas ollóival a földbe fúrta magát. Azon helyen pedig, hol eltűnt, a földből Forrás vize tűnt elé, a – Rákos. Ekkor már Ged úr is odaérkezett s elkeseredett harcz keletkezett köztük Ged három napi küzdés után visszaverte Szad úrt, ki futtában az ördöghöz folyamodott s ez farkassá változtatta. A gonosz ember ebben az alakjában is folytatta ellenségeskedését. Nemsokára Ged meghallá, hogy egy ordas pusztítja kecskenyáját és senki sem tudja elejteni. De Ged jó lövő volt s leteríté a farkast, melynek képében Szad úrnak elállatiasodott arczára ismertek.

A környék végleg meg volt tehát mente ádáz zsarnokától, s a gedék (kecskék) vigan legelhettek a Cserhát pázsitos lejtőjén. A rákká változott szép leány azonban nem kapta többé vissza régi alakját; jobb dolga volt a hűs vízben, mint az emberek között s Ged úr, mikor haldokolt, meghagyta, hogy őt is a Rákos medrébe temessék. Egyik verzió szerint Ged úrtól, a másik szerint pedig a kecskéktől nyerte aztán Gödöllő nevét, melynek régi hangzása Gedellő volt.

Szólj hozzá!

2010.11.03. 17:26 az operátor

Projekt megbeszélés videók

Címkék: video

 

 

Szólj hozzá!

2010.11.01. 23:12 hzso

parterre

Szólj hozzá!

2010.11.01. 23:09 hzso

a kiállítás

Szólj hozzá!

2010.11.01. 23:06 hzso

kiállítás megnyitó, 2010. 10. 24.

Szólj hozzá!

2010.10.06. 01:30 hzso

elszállt parterrek

 

1 komment

2010.10.04. 18:34 Emmazsofi

csendéletek a GIM-házban

Kati ez főleg Neked szól :)

a 24-én megvalósuló barokk csendéletedhez: ilyenek készültek korábban a GIM-ben (koncepció: Katona Szabó Erzsébet, kerámiák: Kun Éva)

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2010.10.04. 16:58 Emmazsofi

főtér séta

ez is segíthet, egy kellemes virtuális séta a főtéren...

http://www.youtube.com/watch?v=hpolcl1O5v8

Szólj hozzá!

2010.09.29. 00:16 °gs

parterre_02

 

1 komment

2010.09.27. 20:08 hzso

parterre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

2010.09.23. 19:12 °gs

...hétfő

 

 

 

2 komment

2010.09.22. 11:55 niita

Cím

Névtelen a kiállításunk.

Sürgősen kéne ezen változtatnunk. Adj címet a kiállításnak!

Írd meg, hogy milyen ötleted van péntek estig, mert a kiállítás reklámjához szükségünk van egy jó címre!

[A kastélykertes projekt tagjaival már megpróbálkoztunk a keresztelővel, de mivel már mindenkinek kiűrült az agya vasárnap estére, ezért olyan címek születtek, amivel inkább nem is befolyásollak titeket. Annyit mondok, hogy akkor nagyon viccesnek tűntek, de lehet, h más nem nevetne rajtuk.]

 

 

3 komment

2010.09.14. 11:51 ehhh

árny-játék

csináltam egy kis szimulációt, hogy ha a baloldai kék formát illesztjük a falra, akkor annak így változik az árnyéka, június 21-én 16 és 19 óra között. (persze a megfelelő tájolású falon.)

 

7 komment

2010.09.14. 11:46 ehhh

füves projekt

Kipróbáltam, virtuálisan bármit be tudok füvesíteni. Szóval, ha kitaláljátok, hogy hol, hogy s mint, akkor tudok segíteni bemutatni, hogy fog kinézni.

4 komment

2010.09.13. 12:52 niita

Csendéletek kirakatba

Címkék: kirakat könyvtár csendélet vanitas memento mori trompe loeil

Felrakok pár barokk csendéletet, amelyek ötletet adhatnak a kirakathoz. Aztán lehet még keresni másokat is.

 

1 komment

2010.09.12. 15:14 az operátor

Segítség

Regisztrálni kell itt: www.inda.hu

Jobb oldalt be tudtok lépni az admin felületbe és tudtok posztokat(bejegyzéseket) létre hozni!

Mindenféle képpen kell publikálni mert nélküle nem tudtok kommentelni, még valahogy megérdeklődöm a titkosítási lehetőséget!

Ha bármi segítség kell akkor ebbe a posztba kommentezek az oldalon!

8 komment